Aromaterapia este una dintre terapiile alternative din cadrul Recharge Center, care folosește uleiuri esențiale organice terapeutice care acționează ca un adjuvant natural pentru diverse condiții medicale. Este un mod natural de a vindeca mintea, corpul și sufletul.
Uleiurile esențiale sunt compuși lichizi volatili extrași din frunze, scoarță, rădăcină, fructe, flori și alte părți ale plantelor prin diferite metode de prelucrare. Aplicarea locală, inhalarea și băile sunt principalele metode utilizate pentru a ajuta uleiurile să pătrundă în piele și să influențeze aura unei persoane. Pe măsură ce uleiurile esențiale pătrund în aura fizică sau mentală a unei persoane, se adaptează mediului, devenind o soluție prietenoasă de a reduce suferința în zona afectată. Mai multe uleiuri esențiale s-au dovedit mai eficiente în combinație cu o dietă corespunzătoare și alte modificări în rutina utilizatorului.
Aromaterapia implementează diverse permutări și combinații pentru a reduce simptomele unui număr ridicat de boli, precum anxietatea, depresia, durerile de cap, insomnia, problemele respiratorii, articulațiile tumefiate, afecțiunile pielii, tulburările digestive, durerile musculare și afecțiunile urinare. Uleiurile esențiale sunt o combinație de hidrocarburi saturate și nesaturate, alcool, aldehide, fenoli, terpene, cetone, eteri, oxizi, fenoli și ester, care produc o aromă specifică. Cele mai multe uleiuri esențiale sunt incolore sau un galben pal, iar uleiurile concentrate puternice au un indice de refracție (mărime adimensională care caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii) ridicat. Aplicarea și inhalarea lor ameliorează stresul și ajută la revigorarea pielii.
Proprietățile antibacteriene, antibiotice și antivirale ale uleiurilor sunt utile în Alzheimer, cancer, afecțiuni cardiovasculare și travaliu. Conform studiilor, aromaterapia îmbunătățește capacitatea de lucru și reduce timpul de reacție, conform tiparelor prezente în electroencefalograme și radiografii. Studiul a susținut, de asemenea, că aromele naturale din uleiurile esențiale sunt superioare parfumurilor sintetice care nu au energie vitală și conțin substanțe iritante sub formă de solvenți și combustibili lichizi.
Cum funcționează uleiurile esențiale în aromaterapie?
Stimulentele prezente în uleiurile esențiale seamănă cu proprietățile active ale hormonilor. La aplicarea sau inhalarea uleiurilor esențiale, acestea ajung la țesuturile situate sub piele și la celulele receptoare din nas. Semnalul ajunge în zona limbică a creierului și în hipotalamus. Acesta induce eliberarea de mesageri neuronali, cum ar fi serotonina, endorfina, noradrenalina și altele. Apoi, integrează sistemele nervoase și fizice, asigurând efectul dorit asupra minții și corpului.
În scopuri multiple, uleiurile esențiale se clasifică în funcție de aromă în aromaterapie, după cum urmează:
• Uleiuri erbacee: Uleiurile esențiale extrase din plante cu arome erbacee. Această categorie include busuioc, melisa, salvie, măghiran, mușețel, rozmarin și mentă;
• Uleiuri lemnoase: Uleiurile esențiale extrase din scoarță sau din părțile lemnoase ale plantelor poartă arome lemnoase. Acestea sunt scorțișoară, santal roșu, chiparosul, lemn de cedru, lemn de santal, boabe de ienupăr și altele;
• Uleiuri camforacee: Uleiurile esențiale cu o aromă puternică de tip camfor și proprietăți vindecătoare se încadrează în această categorie. Acestea includ cajeput, arbore de ceai și altele.
• Uleiuri de citrice: Uleiurile esențiale extrase din coaja citricelor, cum ar fi lămâie, bergamota, grepfrut, portocală, mandarină, lămâie verde și altele cu aromă de citrice, intră în această categorie;
• Uleiuri florale: Uleiurile extrase din părțile superioare ale florilor sau din flori păstrează aroma florală dulce a plantelor din care au fost extrase. Mușcată, ylang-ylang, iasomie, neroli, lavandă și altele se încadrează în această categorie;
• Uleiuri telurice: Uleiuri esențiale precum angelica, paciuli, vetiver și altele au o aromă telurică specifică;
• Uleiuri extrase din plante de mirodenii: Uleiurile esențiale extrase din plantele de mirodenii sau din scoarța plantelor folosite drept mirodenii, precum cimbru, cardamom, cuișoare, anason, frunze de dafin, chimen, nucșoară și piper negru se încadrează în această categorie. Acestea emit un miros specific, cald și picant.
Tipuri de aromaterapie
Aromaterapia diferă în funcție de scopul și utilizarea produselor aromatice. Următoarele aromaterapii sunt predominante.
Aromaterapia cosmetică
După cum sugerează și numele, vizează în principal pielea, părul, fața și corpul. Funcționează în principal pentru aspectul fizic. Uleiuri esențiale aromatice adecvate se adaugă în amestecurile de uleiuri și în produsele cosmetice. Apoi, sunt folosite pentru a curăța, hidrata, usca și tonifia fața, corpul sau părul.
O cantitate minusculă de uleiuri esențiale intensifică întreaga expunere aromaterapeutică. Aromaterapia prin scufundarea totală a corpului sau prin scufundarea mâinilor și a picioarelor în lichid cu uleiuri esențiale oferă o experiență extraordinară.
Aromaterapia folosită în masaj
Scopul principal al aromaterapiei folosite în masaj este de a vindeca mintea și corpul. Aceasta combină în principal semințe de struguri, migdale, sau ulei de jojoba cu ulei vegetal pur, cum ar fi uleiul de canola, de măsline, de palmier, de arahide, de floarea soarelui sau din semințe de bumbac. Amestecul relaxează mușchii și articulațiile printr-un masaj eficient.
Aromaterapia medicală,
Aromaterapia medicală este utilizată în timpul tratamentului medical și a intervențiilor chirurgicale pe pacienți. Cu toate acestea, este nevoie de cunoștințe și abilități solide pentru a organiza astfel de sesiuni de aromaterapie. Fondatorul modern al aromaterapiei, Rene Maurice, a ajutat la popularizarea acestui tip de aromaterapie.
Aromaterapia olfactivă
Aromaterapia olfactivă se bazează pe simțul mirosului, prin urmare, inhalarea unor uleiurilor esențiale specifice este partea esențială a acestei aromaterapii. Aceasta utilizează uleiuri esențiale pentru activarea amintirilor din trecut și deblochează amintirile evenimentelor fericite, îmbunătățind starea de spirit, eliberând stresul și tensiunea. Amplifică starea de calm interior, starea emoțională de bine și revigorează sistemul nervos.
Psihoaromaterapia
Fiecare ulei esențial are o aromă unică ce induce anumite emoții. În psihoaromaterapie, acest aspect al uleiurilor esențiale este explorat pentru a induce anumite stări de spirit și sentimente.
Acest tip de aromaterapie se manifestă în principal prin difuzia uleiurilor esențiale în mediul înconjurător al unei persoane. De exemplu, aromele citrice de uleiuri esențiale, precum lămâie, mandarină, lămâie verde, grepfrut și bergamota îmbunătățesc instant starea de spirit și induc sentimente pozitive.
!!! SFATURI IMPORTANTE PENTRU MANIPULAREA ULEIURILOR ESENȚIALE ÎN SIGURANȚĂ!!!
La achiziționarea uleiurilor esențiale, vi se va spune pe un ton reconfortant că aceste uleiuri nu vor expira, chiar dacă nu le utilizați frecvent. Nu vă lăsați convinși de astfel de reclame, deoarece adevărul este că uleiurile esențiale expiră în timp, în ciuda termenului de valabilitate. Ar trebui să vă amintiți, de asemenea, că uleiurile esențiale încep să oxideze, să se deterioreze și își pierd utilitatea, dacă nu le folosiți o perioadă îndelungată. Veți dăuna foarte mult pielii dacă utilizați astfel de uleiuri după expirare.
Citiți mai departe pentru a dobândi cunoștințe cuprinzătoare despre principalul motiv din spatele expirării uleiurilor esențiale și principalele modalități de extindere a termenului de valabilitate a unor uleiuri esențiale valoroase.
Factorii responsabili de expirarea uleiurilor esențiale
Procesul de oxidare începe la deschiderea unei sticluțe noi cu uleiuri esențiale din cauza prezenței oxigenului în aer. Legăturile de oxigen dintre celule se transformă în legături de carbon datorită procesului de oxidare. Pe lângă oxigen, compoziția reală a uleiului esențial începe, de asemenea, să se schimbe odată ce intră în contact cu surse de lumină și căldură. Odată ce uleiurile esențiale au fost expuse la lumină și căldură, intensitatea și eficacitatea lor încep să se deterioreze.
Puteți dubla practic termenul de valabilitate a uleiurilor esențiale, dacă mențineți o temperatură adecvată în locul în care stocați sticluțele cu uleiuri esențiale, temperatura adecvată de stocare a uleiurilor esențiale este între 59-68 grade Fahrenheit / 15-20 grade Celsius.
Pentru a proteja uleiurile scumpe, producătorii sau furnizorii toarnă și vând astfel de uleiuri benefice în sticluțe de culoarea chihlimbarului. Nu există o alternativă mai bună la sticluța mai închisă la culoare atunci când vine vorba de protejarea eficacității uleiurilor esențiale pentru o perioadă mai îndelungată.
Rețineți că, similar produselor alimentare, uleiurile esențiale nu se strică, dar se deteriorează în timp, dacă le păstrați așa cum sunt, fără a le utiliza. Dacă știți că nu ați folosit un ulei esențial specific pentru câteva luni, nu le inhalați sau aplicați pe piele pentru a vedea dacă mai sunt bune sau nu.
Ce trebuie să aveți în vedere atunci când testați valabilitatea uleiurilor esențiale
Nu doar prețul, ci și termenul de valabilitate diferă de la un ulei esențial la altul. Dacă nu utilizați uleiuri esențiale câteva luni, acestea vor expira și nu le veți mai putea utiliza pentru a vă bucura de beneficiile lor. Unele uleiuri naturale au tendința de a râncezi în timp. Alte uleiuri esențiale, precum uleiurile de paciuli sau de lemn de santal, devin mai intense odată cu trecerea timpului. După ce uleiurile esențiale pure se tulbură, devin mai consistente. De asemenea, își pierd aroma și capătă un miros neplăcut. Perioada de valabilitate a uleiurilor esențiale depinde de tipul de ulei esențial. De exemplu, uleiurile citrice nu trebuie păstrate mai mult de 9 luni. Uleiurile esențiale organice pot avea un termen de valabilitate de până la 12 luni.
Prin urmare, trebuie să utilizați uleiurile pe care le aveți înainte de expirare. De asemenea, puteți învăța și pune în aplicare câteva strategii pentru a prelungi durata de valabilitate a uleiurilor esențiale. Regăsiți mai jos informații vitale despre principalele modalități de a extinde cu succes termenul de valabilitate a uleiurilor esențiale.
Când oxidează uleiurile esențiale, își pierd intensitatea și utilitatea, și devin nesigure pentru utilizare ulterioară. Este esențial să testați dacă un ulei esențial a expirat sau nu înainte de a-l utiliza. Prin urmare, ceea ce puteți face este să notați data pe eticheta unui nou recipient de ulei esențial atunci când îl deschideți pentru prima dată.
Nu trebuie să uitați că, prin oxidare și degradare, uleiurile esențiale își pierd aroma distinctă. Dacă simțiți un miros diferit la deschiderea sticluței, uleiul esențial nu mai este utilizabil.
Există unele uleiuri esențiale, în special cele din citrice, care devin tulburi în timp din cauza oxidării. Astfel, va fi foarte ușor pentru dvs. să stabiliți dacă un anumit ulei esențial a expirat sau nu dacă verificați claritatea și culoarea, comparând-o cu o fișă de proprietăți a uleiului.
Sfaturi utile pentru minimizarea expunerii la oxigen
Vă întrebați cum puteți reduce posibilitatea ca uleiurile esențiale să intre în contact apropriat cu oxigenul? Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că recipientul uleiului esențial nu este descoperit o perioadă îndelungată. Procesul de oxidare nu are loc dacă recipientul are un capac bine strâns cât mai mult timp posibil. Dacă aveți grijă de recipient atunci când îl deschideți pentru utilizare, veți reuși cu siguranță să păstrați intensitatea și aroma uleiurilor esențiale deținute.
Depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat!
Păstrarea eficacității și extinderea termenului de valabilitate a uleiurilor esențiale se poate realiza cu ușurință dacă păstrați toate sticluțele care conțin diferite tipuri de uleiuri esențiale departe de lumină și căldură. Ar trebui să păstrați sticluțele într-un loc uscat, întunecat și răcoros. De exemplu, într-un dulap amplasat în dormitor sau într-un dulăpior de depozitare a produselor de îngrijire corporală din baie.
Asigurați-vă că locul nu este prea expus la lumină și căldură. Uleiurile esențiale nu pot fi depozitate în sticle de plastic, deoarece pot reacționa cu stratul de plastic al sticlei, pentru a asigura o protecție mai ridicată a uleiurilor esențiale împotriva oxidării, utilizați recipiente din sticlă de culoare închisă, sticle de culoarea chihlimbarului. Doar când intră în contact cu aerul, componentele uleiurilor esențiale care sunt volatile pierd din soluție, iar eficacitatea lor se deteriorează, de asemenea la fel ca orice alt tip de ulei aromatic, sunt afectate sau degradate de condiții de depozitare necorespunzătoare și de temperaturi extreme, în concluzie condițiile adecvate de depozitare asigură conservarea aromei și a compoziției chimice a uleiurilor esențiale.
Uleiurile esențiale pure sunt distilate hidrofobe ale compușilor organici aromatici. Sunt lichide concentrate extrase din materie vegetală. Datorită volatilității în natură, se recomandă manipularea cu grijă a uleiurilor esențiale.
Uleiurile esențiale concentrate nu trebuie inhalate sau ingerate direct. Pot afecta ochii și organele interne. Astfel, contactul cu ochii trebuie evitat, în caz contrar pot cauza iritații și roșeață. Uleiurile esențiale se diluează cu uleiuri diluante sau uleiuri vegetale de bază.
În timpul manipulării uleiurilor esențiale concentrate, se recomandă întotdeauna să purtați mănuși din latex și să folosiți pipete de sticlă de unică folosință. De asemenea, se recomandă utilizarea de pipete separate pentru fiecare ulei din plante. Spălați-vă întotdeauna pe mâini corect după manipularea/utilizarea uleiurilor esențiale.
Uleiurile esențiale sunt foarte inflamabile și au un punct de aprindere scăzut. Trebuie ținute departe de flamă, altfel iau foc cu ușurință. De asemenea, nu le lăsați la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.
Uleiurile esențiale sunt în mod normal sigure, iar multe dintre ele sunt aprobate ca aditivi alimentari și se încadrează în categoria substanțelor sigure, conform definiției ISO. Cu toate acestea, pot fi dăunătoare în următoarele condiții:
• Uleiurile esențiale pot afecta zonele sensibile, cum ar fi ochii sau membranele mucoase sau pot cauza iritații la nivelul pielii atunci când conțin aldehide [ Lămăiță/Citronella (Cymbopogon Winterianus), Lime (Citrus Latifolia Tanaka), Roiniță/Melissa (Melissa Officinalis Leaf), Scorțișoară (Cinnamomum Zeylancium), Cimbru (Thymus Vulgaris), Oregano (Origanum Vulgare), Busuioc (Ocimum basilicum), Cuișoare (Syzygium Aromaticum).
• Aplicarea locală cu expunere la soare poate provoca arsuri (fototoxicitate) în cazul uleiurilor esențiale care conțin furocumarine [Angelica (Angelica Archangelica), Hogweed Urias (Heracleum Mantegazzianum ), Hogweed de Lunca (Heracleum Sphondylium )] și a uleiurilor esențiale de citrice [Bergamota (Citrus Bergamia), Lămâie (Citrus limonium), Grapefruit (Citrus Racemosa), Portocală Amară (Citrus Aurantium), Lime (Citrus Latifolia Tanaka)];
• Condițiile de depozitare necorespunzătoare cauzează oxidarea monoterpenelor din uleiurile esențiale și dăunează pielii sau părului;
• Reacții alergice sunt posibile datorită modificărilor compoziției chimice sau a modului de aplicare.
• Niciodată nu se va folosi un ulei esențial direct pe piele fără a fi diluat cu un ulei de bază vegetal.
Niciun studiu oficial nu a ajuns la concluzia că uleiurile esențiale sunt periculoase, însă recomandarea Recharge Center este să folosiți uleiurile esențiale cu precauție, sub îndrumarea unui aromaterapeut certificat și uleiuri esențiale de calitate superioară, certificate organic pentru a ajunge la efecte terapeutice benefice din punct de vedere al stării de sănătate.
Trebuie să rețineți aceste recomandări în timpul manipulării și transferului uleiurilor esențiale, astfel veți putea folosi liniștiți uleiurile esențiale pentru perioade mai lungi, vă veți bucura de mai multe beneficii pentru sănătate și vă va ajuta să extindeți termenul de valabilitate a uleiurilor esențiale organice.